CONDUITA ÎN SITUAȚIA DESCOPERIRII ELEMENTELOR DE MUNIȚIE NEEXPLODATĂ

COMPORTAREA ÎN CAZ DE CUTREMUR

Măsuri generale de prevenire a incendiilor la executarea lucrărilor cu foc deschis pentru igienizarea curților / anexelor gospodărești și arderea vegetației uscate

MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR LA LĂCAȘURILE DE CULT

Măsuri de apărare împotriva incendiilor în perioada sărbătorilor pascale

 

COMPORTAREA ÎN CAZ DE CANICULĂ (TEMPERATURI RIDICATE)

» Înainte de caniculă (aici):

Verificaţi funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat. Izolaţi ferestrele.
Montaţi temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu).
Acoperiţi ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

» În timpul caniculei (aici):

Rămâneţi în casă şi limitaţi expunerea la soare.
Ideal ar fi să locuiţi la etaje inferioare în cazul în care nu aveţi sistem de aer condiţionat.
Petreceţi-vă cea mai mare parte a zilelor călduroase în clădiri publice precum biblioteci, şcoli, teatre, centre comerciale etc.
Mâncaţi regulat, echilibrat şi uşor. Evitaţi utilizarea sării.
Beţi multă apă. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
Limitaţi consumul de băuturi alcoolice.
Purtaţi haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea.
Protejaţi-vă faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
Nu lăsaţi niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.
Evitaţi muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei. Utilizaţi un sistem de contact permanent cu o altă persoană şi luaţi pauze frecvente.

COMPORTAREA ÎN CAZ DE FURTUNI, PLOI TORENȚIALE ȘI DESCĂRCĂRI ELECTRICE ATMOSFERICE

» În cazul în care este iminentă o furtună (aici):

Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;
Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă etc.), sunteţi mult mai protejat în interiorul unui vehicul decât în exteriorul acestuia;
Închideţi ferestrele, uşile și orificiile pentru ventilare;
Puneți la loc sigur sau fixați obiectele sau uneltele care pot fi luate de vânt;
Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice (televizoare, computere, aparate de aer condiţionat etc.), deoarece acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

» În timpul unei furtuni (aici):

În cazul în care furtuna v-a surprins în loc deschis, nu fugiți, mai bine vă adăpostiți într-un şanţ, groapă sau orice altă adâncitură care vă oferă protecţie, ghemuit la pământ şi acoperiţi capul cu mâinile; faceţi-vă o ţintă cât mai mică posibilă;
Evitaţi să vă adăpostiți ori să stați sub sau alăturat de obiectele înalte, cum ar fi un copac înalt izolat în arie deschisă, stâlpii de tensiune ori paratrăsnete, în zone deschise, cum ar fi câmpurile, plajele ori într-o ambarcaţiune pe apă, alăturat de obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă precum o vale;
Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat;
Tineți minte: Descărcările electrice atmosferice nu lovesc repetat în acelaşi loc şi de obicei ating obiectul cel mai înalt şi mai masiv.

PREVENIREA INCENDIILOR LA EXECUTAREA LUCRĂRILOR CU FOC DESCHIS PENTRU IGIENIZAREA CURȚILOR / ANEXELOR GOSPODĂREȘTI ȘI ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE (aici)

ASIGURAREA OBLIGATORIE ÎMPOTRIVA FENOMENELOR HIDROMETEOROLOGICE PERICULOASE, INUNDAȚII ȘI ALUNECĂRI DE TEREN

Fenomenele hidrometeorologice periculoase, inundațiile și alunecările de teren manifestate cu o amploare tot mai mare în ultimii ani au provocat pagube semnificative, inclusiv în rândul gospodăriilor populației din județul Alba.

Considerând acestea, vă aducem la cunoștință prevederile Legii nr. 260/2008 republicată, privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, care la  art. 3 alin. 1  stipulează că: ”persoanele fizice și juridice sunt obligate să își asigure împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, toate construcțiile cu destinația de locuință din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și înregistrate în evidențele organelor fiscale”.

De asemenea, conform art. 22 alin. 1 din aceeași lege ”persoanele fizice sau juridice care nu își asigură locuințele aflate în proprietate nu beneficiază în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit prezentei legi de nici un fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor”.

Protejați-vă locuința!

MĂSURI DE PREVENIRE  A INCENDIILOR CU OCAZIA ZILEI DE 1 MAI:

REGULI DE PREVENIRE A INCENDIILOR PE TIMPUL ACTIVITĂȚILOR RECREATIVE ”LA GRĂTAR”