Muzeul Avram Iancu – aici și-a avut Avram Iancu cartierul general în timpul revolutiei din 1848.

Pe 30 mai 1989, an aniversar, 150 ani de la luptele eroice din zona Munților Apuseni, s-a deschis un frumos muzeu.

Muzeul este deschis de Luni până Vineri între orele 07.30-15.30 și este găzduit în clădirea unde în perioada Revoluției de la 1848- 1849, prefectul “Legiunii Auraria Gemina”, Avram Iancu, și-a avut cartierul general.

Prima sală, prezintă cu ajutorul unor piese și a unor materiale (fotocopii, schițe) istoria veche și străveche a acestor meleaguri, parte integrantă din istoria țării noastre.

În Sala a II-a ideea fundamentală este constituirea statelor feudale românești care a reprezentat un moment de seamă în lupta pentru afirmarea și păstrarea identității neamului românesc. Un rol important îl ocupă în cadrul expoziției “Momentul Mihai Viteazul” și înfăptuirea primei uniri a celor trei țări române (sala III). Răsfoind mai departe filele istoriei, ajungem la sec. al XVIII-lea care încheie perioada medievală – cucerirea hazburgică a Principatului Transilvaniei, urmată de înăsprirea dominației străine, determinând o mare ridicare la luptă a românilor din zona Mulților Apuseni – Răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan (1784).

Sala a IV-a, atât prin amplasarea cât și prin tematica sa poate fi considerată spațiul central al Muzeului din Cîmpeni. Aici găsim piese, imagini, documente, texte explicative referitoare la evenimentele revoluționare din Munții Apuseni din 1848-1849 și la personalitatea cea mai pregnantă a acestor evenimente Avram Iancu. Aici găsim texte cuprinzând referiri la Revoluție, testamentul lui Avram Iancu, jubileul din 1924 când s-a sărbătorit 100 de ani de la nașterea Eroului Principal și macheta statuii “Craiului Munților” executată de C-tin D. Bărbat. În această sală sunt expuse unelte pentru prelucrarea fibrelor animale și vegetale, obiecte de uz casnic, macheta tunului de cireș și un colț etnografic cu obiecte tradiționale.

Cîmpeniul se situează, prin merite și jertfă, spunea istoricul Vasile Nitea, la rangul de “muzeu istoric și Pantheon al poporului roman”. De aici a început revolta de la Cîmpeni, care a fost preludiul Marii Horiade de la 1784. Aici se află beciul în care s-au produs incidentele sângeroase de la 1782. Acest beci, care a dăinuit peste vremuri, amintește de suferințele și nedreptățile de care au avut parte moții. În interiorul lui se află “POARTA” – din acea perioadă, azi fiind ca obiect de muzeu, 8 vitrine în care sunt expuse obiecte și documente istorice legate de răscoală. În fundal domină o frumoasă și impresionară piatră murală înfățișându-i pe HOREA, CLOŞCA și CRIŞAN. Acest beci, din toamna anului 1996 a primit denumirea de “Muzeul lui HOREA”, muzeu unde noile generații de tineri învață istoria însângerată a moților.

Statuia ecvestră a lui Avram Iancu

Ideea cinstirii memoriei lui Avram Iancu, prin ridicarea unui monument, a devenit posibilă abia după 1 Decembrie 1918, iar istoricul acestei statui, este la fel de „zbuciumat” ca și cel al „Craiului Munților Apuseni”. Statuia ecvestră a fost ridicată mai întâi la Târgu Mureș, sarcină încredințată comitetului de inițiativă, avându-l în frunte pe primarul Emil Dandea, și încredințată pentru a fi sculptată lui I.D. Dimitriu Bârlad. A fost terminată în primele luni ale anului 1927, iar la 10 mai 1930 a fost inaugurată în fața unei mari mulțimi de oameni veniți din toată țara. În luna septembrie 1940, prefectul județului Turda, Emil Crișan, împreună cu Dr. Motora din Cîmpeni au făcut demersurile necesare pentru a obține de la Primăria Târgu Mureș statuia, care a fost apoi adusă la Cîmpeni, în toamna aceluiași an, unde a fost așezată pe un soclu de piatră pregătit din timp. Nicăieri amintirea lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan nu este mai vie, mai puternică decât în Ţara Moților, țară de piatră și zbucium,

Monumentul Eroilor. Monumentul este de tip cruce memorială și este amplasat lângă Biserica Ortodoxă din orașul Cîmpeni. Crucea a fost înălțată în anul 1922, pentru cinstirea memoriei eroilor jertfiți în Războiul de Independență, fiind realizată din lemn de stejar și marmură, protejată cu un acoperiș din tablă. Pe fațada monumentului este următorul înscris: „În amintirea eroilor din timpul răscoalei de la 1907 și a celor căzuți pe câmpul de luptă în timpul Războiului de Independență de la 1877“.

sursa: wikipedia

Biblioteca Orășenească “Avram Iancu“ Cîmpeni

Misiune Biblioteca Orășenească “Avram Iancu “ Cîmpeni servește în principal interesele de informare, studiu, lectură și educație a utilizatorilor din orașul Cîmpeni, prin serviciul care asigură accesul la propriile fonduri (colecții și baze de date ) precum și alte surse accesibile ei din exterior. Pentru a îndeplinii misiunea sa esențială biblioteca prelucrează, organizează, dezvoltă, conservă și valorifică științific conform resurselor alocate și intereselor utilizatorilor, colecții representative de carte, periodice și alte documente purtătoare de informație. Activitatea de bază a bibliotecii a constituit-o atragerea către lectură și satisfacerea intereselor de studiu și documentare a utilizatorilor. Istoric Anul înființării este 1951.

Biblioteca funcționează în clădirea unde în 1848 Avram Iancu își avea cartierul general, astăzi biblioteca a preluat numele eroului devenit simbol al moților și se află în administrarea Primăriei Orașului Cîmpeni.

Servicii oferite Împrumut și schimb interbibliotecar.

Condiții de înscriere: înscrierea utilizatorilor se face pe baza cărții / buletinului de identitate, iar copiilor sub 14 ani buletinul de identitate a părinților / tutorelui legal Pot beneficia de servicii (studio de sala) toți cei interesați, indiferent de domiciliu. Numărul maxim de volume împrumutate la o singura cerere este de 3 publicații, iar termenul de restituire este de 14 zile, dar poate fi prelungit în condițiile în care cititorul se prezintă la bibliotecă.

Biblioteca în Cifre Cărți și periodice tipărite – 36295 Documente audiovizuale – 3 Documente achiziționate din finanțare – 356 Utilizatori înscriși – 774 Utilizatori activi – 774 Documente împrumutate – 8437 Vizite la bibliotecă – 2331 Programe și evenimente culturale – 18 Expoziții – 14

Personalul bibliotecii Personal de specialitate – 2 Intreținere – 1

Contact Str. Avram Iancu nr. 7 Cîmpeni, jud. ALBA Cod 515500 Tel: 0258/ 771215 – Int. 31

Program cu publicul: Luni – Vineri: 07.30 – 15.30 Sâmbătă – Duminică: Închis

Colaboratori permanenți: – Şcoala cu clasele I-VIII Cîmpeni ,  Colegiul Național “Avram Iancu” , Grupul Forestier Cîmpeni, Grădinițele de copii

Casa de Cultură „Avram Iancu” Cîmpeni

Adresa: Program de lucru: Str. Avram Iancu Nr.6 Luni 8.00 – 16.00 , Marți 8.00 – 19.00 ,Miercuri 8.00 – 19.00 ,Joi 8.00 – 19.00 Vineri 8.00 – 16.00

Tel. Fax. 0258/771215

În cadrul Casei de Cultură ”Avram Iancu” Cîmpeni își desfășoară în prezent activitatea următoarele formații artistice: Orchestra ”Doina Iancului” Cu o vechime de peste 25 de ani este câștigătoare a mai multor premii și a susținut spectacole de mare valoare atât în țară cât și în străinătate.

Ansamblul de cântece și dansuri ”Doina Moțului” Înfințată în decembrie 2006 are un mare succes încă de la început, primul premiu a fost obținut la festivalul ”COMORI FOLCLORICE” în aprilie 2007 (locul II ) din peste 20 de formații prezente din toate zonele țării. Acesta a fost doar începutul urmând alte premii obținute la concursurile de la Ocna Mureș și Brad. Componența Ansamblului este formată în prezent din peste 20 de tineri și talentați elevii de la Colegiul Național ”Av. Iancu”, Grupul Şcolar Forestier și Şcoala Generală.

În anul 2007 Ansamblul de Cântece și Dansuri „DOINA MOŢULUI” a susținut peste 30 de spectacole, participând astfel la o mare parte din manifestările culturale din orașele: Blaj, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș și Abrud, iar în afara județului la Tîrnăveni, Dumbrăveni, Cluj și București.

Casa de Cultură „AV. IANCU” Cîmpeni este autorizată să organizeze Cursuri de Calificare în următoarele meserii: Comerciant – Vânzători Mărfuri Alimentare Comerciant – Vânzători Mărfuri Nealimentare Operatori în Prelucrarea Cherestelei

Biserica Izvorul Tămăduirii – Strada Libertății, Cîmpeni 515500

Biserica Sfântul Petru și Pavel –Strada Catedralei 3, Cîmpeni 515500